Kolesterol bir yağ çeşididir. Derimiz, organlarımız, beynimiz kısacası bütün vücudumuz kolesterol içerir. Yani kolesterol yaşamın bir parçasıdır. Ancak vücudumuzda kolesterol metabolizmasında meydana gelen bir aksaklık, kan kolesterolünün yükselmesine neden olur. Yükselen kötü kolesterol (LDL) kan damarlarında birikir ve damar kalitesinde bozulmalara, sonrasında ise damar tıkanıklığına neden olur. Damar tıkanıklığı kalp damarlarında olmuşsa kalp krizine, beyin damarlarında olmuşsa felce sebep olur. HDL kolesterolünün görevi ise kanda dolaşan kolesterolü toplayıp vücuttan atılmasını sağlamak üzere karaciğere getirmektedir. Böylece kan damarlarının kolesterolün zararlı etkilerine maruz kalmasını azaltır. LDL kolesterolün HDL kolesterole (iyi kolesterol) bölümünden çıkan rakam 3’ten yukarıda ise kalp damar hastalıkları riski de oldukça yüksektir. Kolesterol sadece hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur.
Fazla kilolu olma, sigara içme, alkol kullanma, yaşın ilerlemesi, genetik yatkınlık, stresli bir yaşantımızın olması, hipertansiyon, fiziksel olarak hareketsiz olmak ve menapoza girmiş olmak kalbimizi ve damarlarımızı yıpratan en önemli etkenlerdir. Kalp hastalıkları kilo ile yakından ilişkilidir. Araştırmalara göre ağırlığımızdaki her 1 kg’ lık artış, kalp damar hastalıkları riskini %3 arttırmaktadır. LDL kol değerindeki her 10mg/dl artış kalp krizi riskini %30 oranında arttırmaktadır. HDL kol her 1mg/dl lik artış kalp damar hastalığı gelişme riskini %2-3 oranında azaltmaktadır. Dolayısı ile kalbinizi koruyabilmeniz için fazla kilolarınızdan sağlıklı bir şekilde kurtulmalısınız. Erkeklerde 104 cm’ in, kadınlarda 88 cm’ in üzerindeki bel çevresi kalp hastalıkları açısından riskimizi oldukça arttırmaktadır. Bu konuda işin uzmanından alınacak yardım ile sağlıklı kilo kaybetmeniz kalbinizi koruyacaktır.
Kalbinizin baş düşmanı tuzdur. Gün içinde tükettiğiniz tuz miktarının 1 tatlı kaşığını geçmemesine özen gösterin
Kırmızı eti haftada 1 kere tüketin
Haftada 2 kez kendi yağında pişirilmiş balık tüketin
Mutfağınızda kızartarak pişirme yöntemini kullanmayın
Süt ve süt ürünlerini az yağlı tercih edin
Zaytinyağı ve sıvı yağ tüketmeye özen gösterin
Her gün mutlaka 1 tabak sebze yemeği ve kabukları ile meyve tüketin
Beslenmenizde kırmızı renkli sebze ve meyvelere sıklıkla yer verin
Günde 2 kupadan fazla kahve, 4 kupadan fazla çay tüketmeyin
Sofra şekeri, beyaz ekmek, fazla haşlanmış makarna gibi çok çabuk kan şekerini yükselten besinlerden mümkün olduğunca uzak durun
Sigara ve alkolü minimuma düşürün